Aktiviteter

  Vælg den erkendelse, du ønsker at arbejde med, eller bliv inspireret af den samlede liste af aktiviteter. Aktiviteterne kan bruges på tværs af uddannelsestrin, afhængig af hvordan du iscenesætter aktiviteten og hvor høj grad af frihed, du giver dine elever. Kig efter progressionsordene i den korte aktivitetsbeskrivelse, for at se hvilket emne, den er særligt oplagt til.

  • Erkendelse

  • Platform

  • Nulstil søgning

  Aktivitetsbank erkendelse 8 - Naturvidenskabens ABC

  Elektrisk ladning og magnetfelt

  Formålet med forsøget er at demonstrere elektriske ladningers afbøjning i et magnetfelt. En magnet holdes over en skål med vand, hvori der løber en elektrisk strøm. Vandet begynder at bevæge sig på tværs af strømretningen.
  Aktivitetsbank erkendelse 7 - Naturvidenskabens ABC

  Hvad er osmose?

  Osmose og omvendt osmose i salt og ferskvand. Stofomdannelse, molekyler og kemiske bindinger.
  Aktivitetsbank erkendelse 1 - Naturvidenskabens ABC

  Skru op for grøntsagerne

  Stop sult med grøntsager. Det er en bæredygtig måde at se fødevarer som ressourcer.
  Aktivitetsbank erkendelse 9 - Naturvidenskabens ABC

  Energi i mad, forbrænding og varme

  Man tager på, hvis der er for meget energi i den mad, man spiser, i forhold til det kroppen forbrænder. Men vil det så sige, at der er mindre chance for at tage på, hvis man spiser noget mad, der allerede er forbrændt en lille smule, inden man spiser det? Fx ristet brød? Det undersøger vi med et hjemmelavet kalorimeter.
  Aktivitetsbank erkendelse 6 - Naturvidenskabens ABC

  Mikroorganismer: Gær og feber

  Hvad sker der når en person med sukkersyge får syreforgiftning? Og hvad er sukkersyge? Celler, gener, arv, arvelige faktorer, gentoknologi.
  Aktivitetsbank erkendelse 3 - Naturvidenskabens ABC

  Grundvand

  Grundvand er vand, der findes nede i jorden (i undergrunden, deraf navnet). Grundvand dannes af regn og anden nedbør, der siver ned i jorden. Gå på opdagelse i grundviden om grundvand.
  Aktivitetsbank erkendelse 4 - Naturvidenskabens ABC

  Fototropisme og gravitropisme

  Hvad er fototropisme og gravitropisme? Hvordan registrerer planter, hvor der er lys, og hvordan ved de, hvilken vej de skal vokse? I dette eksperiment undersøger I, om det er lys, der får blomster til at åbne og lukke sig, eller om fx temperatur også har indflydelse. Se om I kan stresse planterne ved at tvinge dem til en anden døgnrytme.
  Aktivitetsbank erkendelse 10 - Naturvidenskabens ABC

  Månens kratere

  Hvis du nogensinde har set på månen med en kikkert, ved du, at den er fyldt med store kratere. Med dette forsøg kan du vise, hvorfor nedslagskraterne bliver så store, som de gør.
  Aktivitetsbank erkendelse 7 - Naturvidenskabens ABC

  PH skala med hibiscus blomst

  Undersøg, hvordan man kan bruge knoppen fra en rød hibiscusblomst til at lave en farveskiftende pH-indikator.
  elever kigger i mikroskopper

  Undersøg jeres farvand: Behandl data

  Eleverne bearbejder data og indsamlet fysisk materiale, idet de kortlægger fysiske og kemiske forhold i deres eget farvand og sammenligner med forskeres data fra Østersøen.
  Aktivitetsbank erkendelse 6 - Naturvidenskabens ABC

  Betingelser for liv

  I dette forsøg viser vi, at der dannes en gas, når gær fodres med sukker. Det er gassen kuldioxid (carbondioxid), der forkortes CO2. I forsøget puster gassen en ballon op og får ballonen til at flyde ovenpå i et glas med vand.
  Aktivitetsbank erkendelse 3 - Naturvidenskabens ABC

  Lodrette haver og bæredygtigt landbrug – OBS et EiS forløb

  Landbrug har i mange år været et fast tema i udskolingen i forhold til begreber som bæredygtighed og gødning. Det er ikke altid lige let for eleverne at forholde sig til denne problematik, da stadig flere elever bor i byerne. Denne rammesætning tager derfor udgangspunkt i en urban problemstilling.
  Aktivitetsbank erkendelse 1 - Naturvidenskabens ABC

  Vandværk: Hvor kommerdrikkevandet fra

  Hvad foregår egentlig på et vandværk? Lær om forbrugsmønstre og produktion af rent drikkevand som en ressource og et levevilkår.
  Aktivitetsbank erkendelse 8 - Naturvidenskabens ABC

  Mikrobølger vand og luft

  Mikrobølgeovne påvirker luft og vand vidt forskelligt. Dette kan man vise ganske enkelt ved at komme to lukkede balloner ind i en mikrobølgeovn. Ballonerne skal kun være pustet lidt op, og i den ene skal der være en smule vand.
  Aktivitetsbank erkendelse 6 - Naturvidenskabens ABC

  Enzymer

  Enzymer er proteiner, der findes i alle levende væsener. Alt lige fra encellede bakterier til flercellede planter og dyr har enzymer. Enzymer er en af livets vigtigste dele og uden enzymer ville liv ikke kunne eksistere. Du kan bl.a. læse om hvordan enzymer dannes i kroppen og hvordan de virker.
  Aktivitetsbank erkendelse 8 - Naturvidenskabens ABC

  Lys, refleksion og bølgelængde

  I forsøget ser vi på, hvad der sker, når lys bevæger sig gennem vådt og tørt tøj. Vi viser to forsøg i videoen. Det er ikke påkrævet, at man udfører begge forsøg.
  Skip to content