Aktiviteter > Byg levesteder til blomster og bier
Vejledning
Materialer og aktivitetsvejledning
Faglig forklaring
Elevernes udbytte
Inspiration
Ekstramaterialer til dig som lærer
Vejledning
Materialer og aktivitetsvejledning
Fra forløbet:
Eleverne sætter deres specialiserede viden om bi-arter i spil og designer og anlægger selv levesteder for bier, dels ved at eksperimentere med fødegrundlag, dels ved at bygge redesteder.
Aktiviteten beskrives i fire dele
Varighed: Ca. 90 min. + opfølgning efterfølgende
Organisering: Eleverne arbejder i grupper à fx tre.
Tidsrum | Hvad gør eleverne? | Hvad gør læreren? |
Ca. 5 min. | Lytter til introduktionen | Introducerer aktiviteten, herunder hvad et eksperiment er |
Ca. 15. min. | Designer eksperiment | Understøtter eleverne |
Ca. 10 min. | Planlægger hvordan de kan bygge levesteder | Understøtter eleverne |
Ca. 60 min. | Udfører og pakker sammen | Understøtter og organiserer |
Hvis aktiviteten er gennemført i maj-juni, genbesøg da eventuelt levestederne med jævne mellemrum fx efter sommerferien og i september.
Lærerens instruktion og vejledning undervejs i undersøgelsesaktiviteten kan med fordel indeholde:
Italesæt problemstillingen, som hele forløbet drejer sig om: Hvordan kan vi øge bi(o)diversiteten på vores skole? Det at sikre fødegrundlag for bier er et skridt på vejen til at kunne gøre noget ved problemet.
Præsentér undersøgelsesspørgsmålet: Hvordan kan I forbedre fødegrundlaget for bierne på jeres skole?
Italesæt over for eleverne, at de skal lave et klasseeksperiment, hvor de skal eksperimentere med fødegrundlag for bier og andre insekter ved at etablere tre felter med forskellig beplantning. Brug fx elevarket Skab mulighed for føde til bier.
Introducér det at lave eksperimenter for eleverne ved at italesætte:
Lærerens instruktion og vejledning undervejs kan med fordel indeholde:
Italesæt problemstillingen, som hele forløbet drejer sig om: Hvordan kan vi øge bi(o)diversiteten på vores skole? Det at sikre mulighed for redesteder til bier, er et skridt på vejen til at kunne gøre noget ved problemet.
Lad eleverne komme med bud på, hvordan de kan bygge redesteder til bier fx med udgangspunkt i ‘Skab redesteder for bierne’.
Italesæt over for eleverne, at de skal gøre brug af den specialviden, de har fået ved at studere deres bi-art i dybden.
Lad eleverne bringe deres specialiserede viden om biernes krav til redesteder i spil fx ved at spørge “Hvad er det for nogle krav til redested jeres bi-art har brug for?”
Materialer til redestederEleverne kan bruge:
Selvom vand ikke er et oplagt redested for bier, er adgang til vand dog vigtigt for bier:
|
Lærerens instruktion og vejledning undervejs kan med fordel indeholde:
Italesæt problemstillingen, som hele forløbet drejer sig om: Hvordan kan vi øge bi(o)diversiteten på vores skole? Det at sikre fødegrundlag og redesteder for bier er et skridt på vejen til at kunne gøre noget ved problemet.
Introduktion til aktiviteten:
Send eleverne ud for at bygge og anlægge deres fødegrundlag og redesteder:
Forslag til arbejdsopgaver | |
Skabe mulighed for føde
|
Skabe mulighed for redesteder
|
Allerede nogle uger efter etableringen af felterne vil det være muligt at observere øget insekt aktivitet i felt 2. Det vil nemlig tage lidt længere tid for de nysåede planter at etablere sig.
Det kan sandsynligvis være svært at observere specifikke arter af bier, så fokusér derfor på at kigge efter insekter i det hele taget. Et succeskriterie kan være, at der kan observeres flere insekter.
Det kunne være måle-, tælle-, sammenlignings- og opmærksomhedsfokuserende spørgsmål som fx:
Eller det kan være ræsonnerende spørgsmål som fx:
|
I bestræbelserne på at trække vilde bier til, må man have for øje, at de måske ikke dukker op som planlagt – i al fald ikke i begyndelsen. Her kan forklaringer være at levestederne i oplandet er fragmenterede, og de nærmeste nabobestande, hvorfra “jeres” bier skal komme, er langt væk.
De har derfor vanskeligt ved at sprede sig til jeres bi-venlige skole. Vejrmæssige forhold kan også spille ind. Har vinteren tilladt en god overlevelsesprocent af dronninger? Ligesom et koldt og vådt forår vil kunne påvirke bestande midlertidigt.
Når et område får lov til at vokse vildt, viser forsøg fra Hjørring Kommune, at man på kun 1½ år kan få fire gange så mange sommerfugle, dobbelt så mange bier og ti gange så mange svirrefluer.
Kilde: http://naturkommunen.dk
Faglig forklaring
Elevernes udbytte
Eleverne sætter deres specialiserede viden om bi-arter i spil og designer og anlægger selv levesteder for bier, dels ved at eksperimentere med fødegrundlag, dels ved at bygge redesteder.
Målene med, at eleverne gennemfører ‘Byg levesteder til blomster og bier’, kan således lyde:
Inspiration
Ekstramaterialer til dig som lærer
Hvis der kan vælges mellem flere forskellige steder at bygge undersøgelsesområder, så er et sted med læ og sol – fx sydvendt – ofte det bedste valg.
Undersøgelsesstedet skal rumme mulighed for, at insekter kan komme et sted fra. Hvis der er tale om en byskole med meget asfalt og bygninger omkring skolens matrikel, kan man have fokus på at vælge et sted, der trods alt grænser op mod noget ‘natur’. Hvis det ikke er muligt på skolen, kan man måske ‘låne’ et sted i nærheden.
Til afmærkning af eksperimentfelterne kan man bruge:
At opsætte skilte kan være med til at skabe synlighed omkring eksperimentet og kan måske vække nysgerrighed og interesse fra andre klasser. Brug fx laminerede stykker papir (holder ikke så længe) eller et bræt, hvor der kan skrives på med en brændemærkningspen (mere langtidsholdbar).
Det kan være nødvendigt at forberede jorden, der hvor der skal sås græs. Mange af de hjemmehørende danske arter af planter kræver en næringsfattig jord at vokse i for at holde de mere næringskrævende arter som fx brændenælde væk. Jorden kan derfor med fordel tilsættes grus.
For at få frøene til at spire, skal de vandes. Tjek med jævne mellemrum området, især i de første uger, om de har brug for yderligere vand.
Eleverne opbygger viden om deres bi-art ved fx at søge information på internettet.
Eleverne beskriver en bi ved at observere. Deres observation skærpes med udstyr og efterfølgende behandler de den indsamlede data ved at systematiser.
Eleverne skal finde forskelle og ligheder ved forskellige årevingede insekter. Eleverne sætter sprog på særlige kendetegn inden for morfologi og adfærd.
Denne aktivitet bør udføres i biernes flyveperiode. Et overblik over dette kan fås ved at lade eleverne udfylde ‘Flyvetid for bier’. Det er et muligt udfald af observationen, at der slet ingen eller kun få bi-arter findes. I dette tilfælde, er det vigtigt, at det ikke betragtes som et nederlag, men som et reelt resultat.
Eleverne sætter deres specialiserede viden om bi-arter i spil og designer og anlægger selv levesteder for bier, dels ved at eksperimentere med fødegrundlag, dels ved at bygge redesteder.
Aktiviteten beskrives i fire dele
Læs om forskellige bi-arter og kriterier for at vælge dem i undervisningen i Bi-bliotek.