Aktiviteter

  Vælg den erkendelse, du ønsker at arbejde med, eller bliv inspireret af den samlede liste af aktiviteter. Aktiviteterne kan bruges på tværs af uddannelsestrin, afhængig af hvordan du iscenesætter aktiviteten og hvor høj grad af frihed, du giver dine elever. Kig efter progressionsordene i den korte aktivitetsbeskrivelse, for at se hvilket emne, den er særligt oplagt til.

  • Erkendelse

  • Platform

  • Nulstil søgning

  Aktivitetsbank erkendelse 3 - Naturvidenskabens ABC

  Alger som fødevare

  Alger laver fremtidens rummad. I denne undersøgelse skal du producere alger og se, hvordan man skaber de rigtige vækstbetingelser for dem.
  Aktivitetsbank erkendelse 9 - Naturvidenskabens ABC

  Trådløs overførsel af strøm

  Vi bruger i forsøget to spoler til, helt trådløst, at forbinde en overklippet høretelefon igen. Vi ‘overfører’ lyd gennem luften ved hjælp af et magnetfelt dannet af spoler.
  Aktivitetsbank erkendelse 2 - Naturvidenskabens ABC

  Fugt i fundamentet

  Hvordan kan det være, at store, solide bygninger kan styrte sammen? Det har noget med jordbundsforholdene at gøre, og det kan I undersøge med denne aktivitet.
  elev opgave med tyggegummi

  Tyggegummi og chokolade

  Eleverne opbygger viden om hydrofile og hydrofobe stoffer og øver sig på at beskrive, hvad der sker på makroskopisk og mikroskopisk niveau. 
  Aktivitetsbank erkendelse 3 - Naturvidenskabens ABC

  Vindmølleenergi

  Det danske klima gør vindenergi til en af de mest oplagte vedvarende energikilder. I Danmark er der over 5.000 vindmøller. I dette forsøg skal du bygge din egen vindmølle og undersøge, hvor tunge ting du kan hejse op med den.
  Aktivitetsbank erkendelse 10 - Naturvidenskabens ABC

  Kan vi risikere at Jorden vælter?

  Jordens akse hælder en lille smule i forhold til en vinkelret bane rundt om Solen. Vis ved hjælp af et cykelhjul, hvordan den holder sig i balance i sin bane.
  Aktivitetsbank erkendelse 8 - Naturvidenskabens ABC

  Strøm og magnetisme

  Undersøg, hvordan nogle materialer kan lede strøm, men ikke kan magnetiseres, og hvordan nogle materialer ikke leder strøm og ikke påvirker magnetfeltet. Design selv dele af undersøgelsen.
  Aktivitetsbank erkendelse 8 - Naturvidenskabens ABC

  Overfladespænding

  Overfladespænding er grunden til, at dråber bliver helt runde, og at nogle dyr kan gå på vandet. Selvom man ikke kan se det, skyldes overfladespændingen, at vandmolekylerne, som vand består af, tiltrækker hinanden. I dette forsøg kan du bruge overfladespændingen til at snyde dine venner!
  Aktivitetsbank erkendelse 3 - Naturvidenskabens ABC

  Damp som energi

  Damp kan udnyttes i maskiner. Derfor satte dampmaskiner gang i mange opfindelser for cirka 250 år siden, hvor dampmaskinen blev en vigtig del af den industrielle revolution. I dette forsøg skal du bruge vand og damp til at skabe kraft og bevægelse.
  insekt i blomst

  Vær naturens stemme

  Eleverne skal påtage sig rollen som artsambassadør. De skal være talsperson og repræsentant for hver deres bi-art og skabe opmærksomhed om og muligheder for levesteder for deres bi-art.
  Aktivitetsbank erkendelse 9 - Naturvidenskabens ABC

  Gnidningsmodstand

  De fleste har prøvet at spille airhockey. Men det er måske ikke alle, der har tænkt over, hvorfor pucken kan bevæge sig så let hen over bordet. Det er fordi, den i virkeligheden svæver på en luftpude og slet ikke er i kontakt med bordoverfladen. Det samme kan ske med vanddråber, hvis de ligger på en meget varm overflade. På den måde kan man lave sin helt egen version af brandvarm airhockey.
  Aktivitetsbank erkendelse 3 - Naturvidenskabens ABC

  Havvand som drikkevand

  Jordens overflade er dækket af ca. 70% vand. Alligevel er mange steder på Jorden ramt af tørke og mangel på drikkevand. I denne undersøgelse skal du bygge en maskine, der kan lave det salte havvand om til rent drikkevand.
  Aktivitetsbank erkendelse 10 - Naturvidenskabens ABC

  Mad i rummet

  Hvorfor mon astronauterne ikke spiser almindelig mad, når de er i rummet? Rummad er altid på dåse, tørret, frosset, pakket i mærkelige vakuumposer…. Hvorfor mon det? I dette forsøg skal du opbevare mad på forskellig vis.
  bier ved bistade

  Byg levesteder til blomster og bier

  Eleverne sætter deres specialiserede viden om bi-arter i spil og designer og anlægger selv levesteder for bier, dels ved at eksperimentere med fødegrundlag, dels ved at bygge redesteder.
  insekt i blomst

  Kend forskel på bier, hvepse og “wannabees”

  Eleverne skal finde forskelle og ligheder ved forskellige årevingede insekter. Eleverne sætter sprog på særlige kendetegn inden for morfologi og adfærd.
  Aktivitetsbank erkendelse 8 - Naturvidenskabens ABC

  Lys, refleksion og bølgelængde

  I forsøget ser vi på, hvad der sker, når lys bevæger sig gennem vådt og tørt tøj. Vi viser to forsøg i videoen. Det er ikke påkrævet, at man udfører begge forsøg.
  Skip to content