Aktiviteter

    Vælg den erkendelse, du ønsker at arbejde med, eller bliv inspireret af den samlede liste af aktiviteter. Aktiviteterne kan bruges på tværs af uddannelsestrin, afhængig af hvordan du iscenesætter aktiviteten og hvor høj grad af frihed, du giver dine elever. Kig efter progressionsordene i den korte aktivitetsbeskrivelse, for at se hvilket emne, den er særligt oplagt til.

    • Erkendelse

    • Platform

    • Nulstil søgning

    Aktivitetsbank erkendelse 3 - Naturvidenskabens ABC

    Grundvand som ressource

    Grundvand som ressource. Genbrug af vand og vands kredsløb.
    elev laver opgave i hånden

    Forklar guldprøveresultater

    Eleverne argumenterer skriftligt for deres konklusion på ‘guldprøven’ med udgangspunkt i deres undersøgelseserfaringer og -resultater. De benytter evidens til at understøtte deres forklaring.
    Aktivitetsbank erkendelse 1 - Naturvidenskabens ABC

    Flogiston-teorien

    Flogistonteorien. Forbrænding af materialer – og er der forskel på bæredygtige og ikke-bæredygtige materialer?
    Aktivitetsbank erkendelse 3 - Naturvidenskabens ABC

    Grundvand og klimaforandringer

    Vores drikkevand, vand til industri og landbrug kommer fra grundvandet og er pumpet op af jorden. Mange økosystemer, såsom åer, søer og våde engarealer, er desuden afhængige af grundvand.
    Aktivitetsbank erkendelse 3 - Naturvidenskabens ABC

    Strøm fra vand

    Lær om elektrokemi, hvordan man producerer oxygen og hydrogen på månen, og om hvilke komponenter der kan bruges som brændstof til rumfartøjer.
    Aktivitetsbank erkendelse 3 - Naturvidenskabens ABC

    Grundvand

    Grundvand er vand, der findes nede i jorden (i undergrunden, deraf navnet). Grundvand dannes af regn og anden nedbør, der siver ned i jorden. Gå på opdagelse i grundviden om grundvand.
    personer i vaders

    Undersøg jeres farvand: Indsaml

    Eleverne skal opnå førstehåndserfaring med en række undersøgelsesteknikker, idet de kortlægger fysiske og kemiske forhold i deres eget farvand.
    computer med regneark

    Find forskernes data fra Østersøen

    Eleverne sammenligner deres egne data fra undersøgelserne af eget farvand med forskernes data fra bl.a. Østersøen.
    Aktivitetsbank erkendelse 3 - Naturvidenskabens ABC

    Plast i havet

    Undervisningsforløb om udledning af stoffer fra den enkelte og samfundet omhandler ofte udledning af fx CO2 og kvælstof. I sjældnere tilfælde sættes der fokus på den allestedsnærværende udledning af plast. Dette forløb omhandler udledning af plast med afsæt i en engineeringudfordring.
    Aktivitetsbank erkendelse 4 - Naturvidenskabens ABC

    Find og sorter dyr

    Eleverne skal observere variationen inden for dyr ved at erfare, at der findes mange flere forskellige slags smådyr end forskellige slags større dyr. Der findes for eksempel langt flere insektarter end fuglearter.
    Aktivitetsbank erkendelse 6 - Naturvidenskabens ABC

    Virus og sporing af dette

    I dette eksperiment undersøger elever selv, hvor meget en virus som SARS-2 kan sprede sig – både til andre mennesker og til overflader. Du får en meget illustrativ forklaring på, hvorfor og hvordan værnemidler som afstand, handsker og mundbind virker.
    Aktivitetsbank erkendelse 4 - Naturvidenskabens ABC

    Fototropisme og gravitropisme

    Hvad er fototropisme og gravitropisme? Hvordan registrerer planter, hvor der er lys, og hvordan ved de, hvilken vej de skal vokse? I dette eksperiment undersøger I, om det er lys, der får blomster til at åbne og lukke sig, eller om fx temperatur også har indflydelse. Se om I kan stresse planterne ved at tvinge dem til en anden døgnrytme.
    Aktivitetsbank erkendelse 6 - Naturvidenskabens ABC

    Banan og menneske DNA

    Vi prøver at illustrere udfordringen i at afgøre hvor mange gener mennesket deler andre organismer, i dette eksempel er det så i forhold til en banan.
    insekt i blomst

    Kend forskel på bier, hvepse og “wannabees”

    Eleverne skal finde forskelle og ligheder ved forskellige årevingede insekter. Eleverne sætter sprog på særlige kendetegn inden for morfologi og adfærd.
    Aktivitetsbank erkendelse 6 - Naturvidenskabens ABC

    COVID-19

    Sæt fokus på vacciner og immunsystemet, og hvordan det holder os sunde og raske. Lær om hvordan sygdomsfremkaldende bakterier og virus kan forårsage sygdom hos mennesker med særligt fokus på COVID-19, samt hvordan sygdommen har kunnet sprede sig så hurtigt, og på hvordan man stopper en pandemi.
    Skip to content