Aktiviteter

    Vælg den erkendelse, du ønsker at arbejde med, eller bliv inspireret af den samlede liste af aktiviteter. Aktiviteterne kan bruges på tværs af uddannelsestrin, afhængig af hvordan du iscenesætter aktiviteten og hvor høj grad af frihed, du giver dine elever. Kig efter progressionsordene i den korte aktivitetsbeskrivelse, for at se hvilket emne, den er særligt oplagt til.

    • Erkendelse

    • Platform

    • Nulstil søgning

    Aktivitetsbank erkendelse 3 - Naturvidenskabens ABC

    Fremtidens fødevarer – OBS forløb med flere aktiviteter

    I undervisningsmaterialet “Fremtidens Fødevarer” undersøger vi, hvordan bioteknologi kan bruges i produktionen af bærdygtige fødevarer. På den måde kan vi nemlig sikre, at der altid vil være mad nok til alle – også selvom vi bliver flere og flere mennesker på planeten.
    Aktivitetsbank erkendelse 6 - Naturvidenskabens ABC

    Liv kan opstå af ingenting

    Liv kan opstå af ingenting. Mikroskopisk liv. Liv, celler, eukaryoter, mikrorgansimer.
    Aktivitetsbank erkendelse 6 - Naturvidenskabens ABC

    Gift og modgift

    Hvad kan slå liv ihjel, og kan man med modgift vække det til live igen? I undersøgelsen tager eleverne udgangspunkt i gær, kobbersulfat og EDTA. Eleverne gentager undersøgelsen, efter de selv har udvalgt variable, de opsætter hypoteser for.
    elev opgave med tyggegummi

    Tyggegummi og chokolade

    Eleverne opbygger viden om hydrofile og hydrofobe stoffer og øver sig på at beskrive, hvad der sker på makroskopisk og mikroskopisk niveau. 
    Aktivitetsbank erkendelse 3 - Naturvidenskabens ABC

    Fremtidens energi – OBS forløb med flere aktiviteter

    Klodens energiressourcer er knappe. Samtidig bliver vi stadig flere mennesker, og verden over flytter folk i stigende grad til storbyerne og efterstræber det moderne liv og forbrugsmønster. Det sætter klodens energiressourcer under pres, og øger udledningen af drivhusgasser, som fører til klimaforandringer.
    Aktivitetsbank erkendelse 8 - Naturvidenskabens ABC

    Simpel højtaler

    Forsøget demonstrerer, hvor simpelt en højttaler kan bygges, og hvordan lyd skabes af vibrationer. Forsøget er oplagt til byg-selv aktiviteter i en klasse.
    Aktivitetsbank erkendelse 6 - Naturvidenskabens ABC

    Mikroorganismer: Gær og feber

    Hvad sker der når en person med sukkersyge får syreforgiftning? Og hvad er sukkersyge? Celler, gener, arv, arvelige faktorer, gentoknologi.
    Aktivitetsbank erkendelse 9 - Naturvidenskabens ABC

    Gnidningsmodstand

    De fleste har prøvet at spille airhockey. Men det er måske ikke alle, der har tænkt over, hvorfor pucken kan bevæge sig så let hen over bordet. Det er fordi, den i virkeligheden svæver på en luftpude og slet ikke er i kontakt med bordoverfladen. Det samme kan ske med vanddråber, hvis de ligger på en meget varm overflade. På den måde kan man lave sin helt egen version af brandvarm airhockey.
    Aktivitetsbank erkendelse 8 - Naturvidenskabens ABC

    Lydbølger

    Undersøg sammenhænge mellem vibrationer og lyd. Måske har du kigget på en højtaler, som spiller musik, og opdaget, at den bevæger sig.
    Aktivitetsbank erkendelse 2 - Naturvidenskabens ABC

    Pladetektoniske kræfter

    Forstå de pladetektoniske kræfter på Jorden og forstå hvordan man kan benytte bjergarter til at undersøge Jordens fortid. Her fokuseres der på bjergarter fra Limfjordsområdet.
    Aktivitetsbank erkendelse 10 - Naturvidenskabens ABC

    Månens kratere

    Hvis du nogensinde har set på månen med en kikkert, ved du, at den er fyldt med store kratere. Med dette forsøg kan du vise, hvorfor nedslagskraterne bliver så store, som de gør.
    Aktivitetsbank erkendelse 2 - Naturvidenskabens ABC

    Afsmeltning af isen – på land og i vand

    Global opvarmning og klimaforandringer får isen til at smelte. Undersøg, hvordan afsmeltning sker på land og i vand.
    Aktivitetsbank erkendelse 3 - Naturvidenskabens ABC

    Damp som energi

    Damp kan udnyttes i maskiner. Derfor satte dampmaskiner gang i mange opfindelser for cirka 250 år siden, hvor dampmaskinen blev en vigtig del af den industrielle revolution. I dette forsøg skal du bruge vand og damp til at skabe kraft og bevægelse.
    Aktivitetsbank erkendelse 9 - Naturvidenskabens ABC

    Impulsmomentbevarelse og bevægelse

    Et pendul svinger normalt frem og tilbage. Men her kan man lave et pendul, der kun svinger den ene vej. Og så kan det endda redde ‘livet’ på et vinglas. Hvornår har man nået den yderste grænse for svingninger?
    Aktivitetsbank erkendelse 10 - Naturvidenskabens ABC

    Mad i rummet

    Hvorfor mon astronauterne ikke spiser almindelig mad, når de er i rummet? Rummad er altid på dåse, tørret, frosset, pakket i mærkelige vakuumposer…. Hvorfor mon det? I dette forsøg skal du opbevare mad på forskellig vis.
    østersøen geografiske forhold kort

    Bliv klog på Østersøens geografiske forhold

    Eleverne undersøger ved brug af kort og modeller de geografiske forhold i Østersøen, der gør Østersøen til brakvandsområde.
    Aktivitetsbank erkendelse 1 - Naturvidenskabens ABC

    Vandforbrug

    Drikkevand er en ressource og et levevilkår. Lær om vandforbrug, forbrugsmønstre og produktion.
    Aktivitetsbank erkendelse 9 - Naturvidenskabens ABC

    Energi i mad, forbrænding og varme

    Man tager på, hvis der er for meget energi i den mad, man spiser, i forhold til det kroppen forbrænder. Men vil det så sige, at der er mindre chance for at tage på, hvis man spiser noget mad, der allerede er forbrændt en lille smule, inden man spiser det? Fx ristet brød? Det undersøger vi med et hjemmelavet kalorimeter.
    Aktivitetsbank erkendelse 7 - Naturvidenskabens ABC

    Grundstoffer i smartphone

    Grundstoffer i det periodiske system . Atomer, molekyler, grundstoffer og grundstoffernes periodiske system.
    Skip to content