Aktiviteter > Zoom ind på problemet
Vejledning
Materialer og aktivitetsvejledning
Faglig forklaring
Elevernes udbytte
Inspiration
Ekstramaterialer til dig som lærer
Vejledning
Materialer og aktivitetsvejledning
Fra forløbet:
Eleverne bliver introduceret for de vilde biers fantastiske verden. Samtidig afdækkes elevernes forforståelse af bier og problemstillingen, at bier er under pres, slåes an.
Varighed: 35 min.
Organisering: Fælles på klassen
Tidsrum | Hvad gør eleven? | Hvad gør læreren? |
Ca. 15 min. | Lytter, ser film og reflekterer | Afdækker forforståelse og introducerer emnet |
Ca. 20 min. | Lytter og reflekterer | Introducerer og engagerer i problemstillingen |
Lærerens instruktion og vejledning undervejs i aktiviteten kan med fordel forløbe således:
Afdæk elevernes forforståelse af bier, blomster og andre insekter, fx med udgangspunkt i boksen ‘Spørgsmål om insekter, bier og blomster’.
Spørgsmål om insekter, bier og blomsterHvad er et insekt? |
Introducer elever for de ‘vilde biers verden’, fx med udgangspunkt i boksen ‘Vilde bier’.
Vilde bierI Danmark kendes der til 293 arter af bier. |
Giv eleverne et indblik i Blåhatjordbis fantastiske, unikke og specialiserede ‘verden’ ved at vise eleverne videoen Blåhatjordbi- v. Morten DD, hvor Morten DD taler blåhatjordbiens sag.
Refleksionsspørgsmål til video om Blåhatjordbi
|
Fortæl eleverne, at bierne er truet, fx med udgangspunkt i boksen ‘Bierne er under pres’.
Bierne er under presVilde bier er ligesom mange andre arter truet af, at deres levesteder forsvinder. Vi mennesker har taget pladsen, og i Danmark har vi fx brugt pladsen til landbrug samt til at bygge huse, veje mm. Hvis vi beslutter at give plads til mere natur, så får vi en natur, der er rig på biodiversitet. |
Præsenter eleverne for problemstillingen, der er omdrejningspunktet for dette forløb:
‘Hvordan kan vi øge bi(o)diversiteten på vores skole?’
Forklar eleverne, hvad begrebet ‘biodiversitet’ betyder, fx ved at sige “biodiversitet er det mylder af liv, der findes overalt på kloden i form af dyr, planter, svampe, bakterier og alt levende. Det betyder, at når der er høj biodiversitet, så er der mange forskellige arter, og når der er lav biodiversitet, så er der få forskellige arter.“
Snak med eleverne om, at naturen ikke har nogen stemme til at tale sin sag. Naturens interesse kan kun varetages af mennesker, og det er her, eleverne kan være med til at gøre en forskel for bierne. Understreg, at alt det, klassen skal lave i forløbet, har med problemstillingen ‘Hvordan kan vi øge bi(o)diversiteten på vores skole?’ at gøre.
Lad eleverne reflektere over, hvad det var, Morten DD gjorde for at tale blåhatjordbiens sag, fx med udgangspunkt i boksen ‘Spørgsmål til formidlerrollen’.
Spørgsmål til formidlerrollenHvem var det, der gjorde os klogere på blåhatjordbi – hvem er han? |
Introducér eleverne for yderligere en fantastisk historie fra biernes verden, fx med udgangspunkt i boksen ‘Pragtbuksebien som minearbejder’ og videoen ‘Buksebien’.
Pragtbuksebien som minearbejderLæg jer ned på knæ, og kig efter huller i gruset mellem fliserne. |
Faglig forklaring
Elevernes udbytte
Eleverne bliver introduceret for de vilde biers fantastiske verden. Samtidig afdækkes elevernes forforståelse af bier og problemstillingen, at bier er under pres, slåes an.
Målene med, at eleverne gennemfører aktiviteten ’Zoom ind på problemet’ kunne således lyde:
Biodiversitet eller livets mangfoldighed er den samlede variation såvel som mængde af arter, deres gener og de naturtyper, de danner. Når vi betragter et økosystem som fx en skov, så er skoven der kun i kraft af alle de levende organismer, der tilsammen udgør skoven.
Naturen er under pres – fra alle sider kan man høre biodiversitetsforskere med én stemme tale om biodiversitetskrise og den 6. masseuddøen, og at det er os, mennesket, der er årsagen. Der uddør ganske enkelt flere arter end normalt.
Det kan være svært at bevare optimismen i alle de dystre nyheder, og det er ikke muligt, når man går i 5. eller 6. klasse at redde regnskoven eller stoppe afsmeltningen af indlandsisen i Grønland – så skal vi ikke bare give op? Biodiversiteten er også presset i Danmark – arterne mangler levesteder. Men vi KAN gøre noget. Hvis vi vil. Hvem skal tale naturens sag, når den ikke selv kan? Hvorfor skal man det? Hvad er der at fortælle? Vil andre fortælle en anden historie?
Inspiration
Ekstramaterialer til dig som lærer
Har eleverne ikke tidligere arbejdet med blomsters opbygning og bestøvning, kan det være en god ide at give dem en faglig uddybning.
Det vil sandsynligvis være vigtigt at udvide elevernes ‘bi-begreb’, idet mange vil sætte lighedstegn mellem bi og honningbi.
Til spørgsmålet om insekter, bier og blomster
Eleverne opbygger viden om deres bi-art ved fx at søge information på internettet.
Eleverne beskriver en bi ved at observere. Deres observation skærpes med udstyr og efterfølgende behandler de den indsamlede data ved at systematiser.
Eleverne skal finde forskelle og ligheder ved forskellige årevingede insekter. Eleverne sætter sprog på særlige kendetegn inden for morfologi og adfærd.
Denne aktivitet bør udføres i biernes flyveperiode. Et overblik over dette kan fås ved at lade eleverne udfylde ‘Flyvetid for bier’. Det er et muligt udfald af observationen, at der slet ingen eller kun få bi-arter findes. I dette tilfælde, er det vigtigt, at det ikke betragtes som et nederlag, men som et reelt resultat.
Eleverne sætter deres specialiserede viden om bi-arter i spil og designer og anlægger selv levesteder for bier, dels ved at eksperimentere med fødegrundlag, dels ved at bygge redesteder.
Aktiviteten beskrives i fire dele
Læs om forskellige bi-arter og kriterier for at vælge dem i undervisningen i Bi-bliotek.