Aktiviteter > Find bier og blomster
Vejledning
Materialer og aktivitetsvejledning
Faglig forklaring
Elevernes udbytte
Inspiration
Ekstramaterialer til dig som lærer
Vejledning
Materialer og aktivitetsvejledning
Fra forløbet:
Denne aktivitet bør udføres i biernes flyveperiode. Et overblik over dette kan fås ved at lade eleverne udfylde ‘Flyvetid for bier’. Det er et muligt udfald af observationen, at der slet ingen eller kun få bi-arter findes. I dette tilfælde, er det vigtigt, at det ikke betragtes som et nederlag, men som et reelt resultat.
Varighed: 65 min. + evt. 20 min til ekstra aktivitet
Organisering: Eleverne arbejder i grupper på fx tre.
Tidsrum | Hvad gør eleven? | Hvad gør læreren? |
Ca. 10 min. | Lytter til introduktionen | Igangsætter aktiviteten |
Ca. 10 min. | Udfylder ark | Understøtter eleverne |
Ca. 45 min. | Studerer deres område | Understøtter eleverne i at finde bier eller egnede levesteder |
Evt. ekstra ca. 20 min. | Foretager detektivovervågning af blomster | Understøtter eleverne til at fordybe sig i yderligere observation |
Lærerens instruktion og vejledning undervejs i undersøgelsesaktiviteten kan med fordel forløbe således:
Præsentation af undersøgelsesspørgsmålet: “Kan I finde jeres bi her, eller tegn på at den kan leve her?”
Introduktion til aktiviteten:
Begynd med at gøre det tydeligt for eleverne, at det ikke er sikkert, der er bier på skolens område. Det skal ikke betragtes som et nederlag, men som et reelt resultat.
Lad eleverne udfylde elevarket ‘Feltstudie af bier og blomster’ for at målrette deres fokus og optimere deres chance for at finde bier.
Saml op fælles ved at spørge ind til fx “Hvor vil det være et godt sted at lede efter jeres bi?”
Lad eleverne argumentere for, med udgangspunkt i biens levested, hvilke blomster den gerne vil besøge, og hvilke krav den stiller til redested. Lad eleverne inspirere hinanden ved at lade dem dele deres forslag til observationer.
Send eleverne ud gruppevis for at finde bier. Giv dem evt. elevarket ‘Bi-tavle’’ med ud.
Fokusér deres opmærksomhed ved at opfordre dem til at studere området, som om de var en bi. Spørg fx: “Hvordan vil landskabet se ud for en bi?” eller “Hvor ville en bi flyve hen?”
Det er ikke sikkert, at alle kan finde lige netop deres bi. Det er derfor vigtigt at motivere dem ved fx at lade eleverne:
Brug produktive spørgsmål til at understøtte elevernes observationer, som beskrevet i det didaktiske værktøj ‘Stil produktive spørgsmål’.
Det kunne være opmærksomhedsfokuserende spørgsmål som for eksempel:Har I lagt mærke til, hvor det er, I kan finde bier? Det kunne også være måle- og tællespørgsmål som for eksempel:Hvor mange bier kan I få øje på? |
Saml op fælles ved på skift at lade grupperne svare på fx: “Hvilke bier fandt I?”, “Hvilke planter har I fundet, som bier gerne vil besøge?” eller “Har I fundet tegn på, at bier kan bygge rede her?”.
Det er et muligt udfald af observationen, at der slet ingen eller kun få bi-arter findes. I dette tilfælde, er det vigtigt, at det ikke betragtes som et nederlag, men som et reelt resultat. Snak om, hvorfor det kan være, fx “Hvad kan årsagen være til, at vi ikke fandt nogle bier?”
Da det imidlertid kan virke demotiverende for eleverne ikke at finde noget (eller ret meget), kan aktiviteten udbygges således:
Motivér eleverne yderligere ved at opfordre dem til observationer, fx fra boksen ‘Detektivovervågning af blomster’.
Detektivovervågning af blomsterForetag systematiske observationer af blomster ved fx at undersøge:
|
Faglig forklaring
Elevernes udbytte
Eleverne observerer efter bier på skolens område eller leder efter tegn på, at bier kan leve der.
Målene med, at eleverne gennemfører ‘Find bier og blomster’, kan således lyde:
Inspiration
Ekstramaterialer til dig som lærer
Undersøgelsesstedet kan være på skolen eller et hvilket som helst naturområde i skolens nærhed som fx skovbryn, eng, park m.m. Hvis der kan vælges mellem flere forskellige steder at undersøge, så er et sted med læ og sol – fx sydvendt – ofte det bedste valg. Succesen for at finde bier forbedres i solskinsvejr.
Vælges parker eller haver, så vær opmærksom på, at der som regel ikke kun er naturligt hjemmehørende planter, men også ofte et udbud af eksotiske blomster og træer.
Bier har brug for blomster for at kunne samle nektar og pollen. Blomsterne er afhængige af, at bierne eller andre insekter spreder deres pollen, så de kan blive bestøvet. Blomster ser forskellige ud, så de bedre kan lokke bierne til sig. De gemmer nektaren lidt, så bien må rode rundt efter den og dermed får pollen på sig.
Vilde biers levevis er forskellige:
Biers fjender: edderkopper, fugle, grævling, mink, mår, ræv, mus, spidsmus, muldvarp og gedehamse. Derudover er mennesket, fordi de fjerner biernes levesteder (primært til dyrkning af afgrøder).
Eleverne opbygger viden om deres bi-art ved fx at søge information på internettet.
Eleverne beskriver en bi ved at observere. Deres observation skærpes med udstyr og efterfølgende behandler de den indsamlede data ved at systematiser.
Eleverne skal finde forskelle og ligheder ved forskellige årevingede insekter. Eleverne sætter sprog på særlige kendetegn inden for morfologi og adfærd.
Denne aktivitet bør udføres i biernes flyveperiode. Et overblik over dette kan fås ved at lade eleverne udfylde ‘Flyvetid for bier’. Det er et muligt udfald af observationen, at der slet ingen eller kun få bi-arter findes. I dette tilfælde, er det vigtigt, at det ikke betragtes som et nederlag, men som et reelt resultat.
Eleverne sætter deres specialiserede viden om bi-arter i spil og designer og anlægger selv levesteder for bier, dels ved at eksperimentere med fødegrundlag, dels ved at bygge redesteder.
Aktiviteten beskrives i fire dele
Læs om forskellige bi-arter og kriterier for at vælge dem i undervisningen i Bi-bliotek.