Grundstoffernes System: Periodesystemet
Her præsenteres to korte, uafhængige aktiviteter, der kan bruges i forbindelse med et forløb om grundstoffernes periodesystem.
Aktiviteten Quiz og Byt: Grundstof eller ej? har til formål at skærpe elevernes opmærksomhed på, hvad det vil sige, at noget er et grundstof, i modsætning til en kemisk forbindelse. Derudover træner denne aktivitet navne på grundstoffer. Aktiviteten består af 15 minutters Quiz og Byt, hvor hele klassen er engageret i faglig samtale og i bevægelse på en gang. Elevmaterialet består af 28 spørgsmål på formen “Er <indsæt stof> et grundstof?” med tilhørende svar, og kemisk betegnelse hvis svaret er ja. Aktiviteten kan bruges som indledning til et mindre forløb om Grundstoffernes Periodesystem, idet de nævnte stoffer kan forventes kendt fra grundskolen.
Aktiviteten Lav et Kahoot!-spørgsmål kan bruges, efter at eleverne er blevet introduceret til periodesystemet og har lært nogle navne og forkortelse og kender til begreber som atomnummer og tilstandsform. Aktiviteten giver eleverne en anledning til at studere Grundstoffernes Periodesystem og overveje, hvilken information man kan aflæse fra det. Lad eleverne sidde i 2-3 personers grupper og finde på et quiz-spørgsmål ud fra det sidste ark i elevmaterialet. Gå rundt og hjælp dem, og snak om de faglige begreber, betegnelse, atomnummer, atomvægt, hovedgruppe, gas osv. Afsæt ca. 15 minutter til at finde på spørgsmål og ca. 15 minutter den følgende lektion til at gennemføre quizzen. Hvis en eller flere elever er godt kendt med Kahoot!, kan arbejdet med at skrive quiz-spørgsmål ind eventuelt uddelegeres til dem.
Grundstoffernes skabelse: Proton-proton kæder og hydrogenfusion
Begge disse aktiviteter handler om følgende proton-proton kæder. De kan bruges uafhængigt af hinanden.
Aktiviteten Puslespil om Hydrogenfusion i Stjerner kan udføres, når blot eleverne kender til nukleonbevarelse og ladningsbevarelse. Det er ikke nødvendigt at have gennemgået hydrogenfusion. Aktiviteten tager ca. 15 minutter. Eleverne klipper puslespilsbrikker ud og samler puslespillet i små grupper. To kanter lægges mod hinanden, hvis de svarer til venstre og højre side i et reaktionsskema. Der er 15 forskellige reaktioner i alt. Puslespillets facon fungerer som facitliste, således at grupperne ved, om de er på rette spor. Gå rundt og hjælp eleverne, og brug lejligheden til at repetere benævnelser, nukleonbevarelse og ladningsbevarelse. Aktiviteten kan indledes eller efterfølges af gennemgang af hydrogenfusionsprocesser i stjerner.
Proton-proton reaktioner er en gruppeaktivitet, der med fordel kan bruges i matrixgruppearbejde. Formålet er at træne forståelsen af kernereaktioner ved at knytte billeder og formler sammen og ved at tilskynde til indbyrdes faglig diskussion mellem eleverne. Eleverne skal kunne læse kemiske betegnelse som fx
og kunne bruge dem til at skrive reaktionsskemaer op for at kunne arbejde med øvelsen.
I første runde gruppearbejde får grupperne 1 ud af 3 forskellige billeder af en af proton-proton kæderne nævnt ovenfor. Gruppen skal svare på uddybende spørgsmål om processen ud fra billedet. Billederne kan fordeles tilfældigt mellem grupper, eller det kan tilrettelægges m.h.p. undervisningsdifferentiering, således at de fagligt stærkeste elever får det mest komplicerede billede, svarende til kæden III. Spørgsmålene til billederne skal lede til, at eleverne overvejer forskellen på stabile og ustabile isotoper, samt hvordan fusionsprocesserne frigiver energi.
Man kan vælge at samle op ved at lade grupperne fortælle om deres resultater på klassen. Eller man kan lade eleverne forklare for hinanden i nye grupper, der er sammensat sådan, at der i hver gruppe sidder en elev, der har arbejdet med protonkæde I, en der har arbejdet med protonkæde II, og en der har arbejdet med protonkæde III.

Proton-proton kæder der indgår i undervisningsmaterialet.