Arbejdsformer
Alle tre aktiviteter er tilrettelagt med henblik på at belyse fysikkens kraftbegreb, samtidig med at elevernes selvstændige aktiviteter, undersøgelser og indbyrdes diskussion er i centrum for på den måde at stimulere deres nysgerrighed og illustrere kraftbegrebets betydning for forståelsen af verden omkring os.
C/B-niveau aktiviteterne Densitet og Opdrift tager udgangspunkt i en simulation, som eleverne kan arbejde med enkeltvis eller i par. Gennem spørgsmål og undersøgelser guides de til at knytte formlerne for densitet og/eller opdrift sammen med forudsigelser og hverdagserfaringer.
For B/A-niveau-elever er der tre forskellige forslag til at bruge en simulation af Atwoods faldmaskine. Eleverne undersøger simulationerne individuelt eller parvist. Arbejdsarkene understøtter koblingen af iagttagelser, formler, grafer og fysisk forståelse af bevægelse med konstant acceleration.
Ligeledes for B/A-niveau-elever er der tre korte aktiviteter om de fire fundamentale naturkræfter. Dels er der et sorteringsspil, der kan danne udgangspunkt for faglig diskussion mellem elever, dels to spørgsmålsark. Formålet er at koble den overordnede, fysikfaglige forståelse af de fire kræfter til hverdagsoplevelser samt at perspektivere styrke og rækkevidde af de fundamentale kræfter.
Tilpasning
Aktiviteten Densitet kan indgå som forberedelse til et eksperiment om densitet i 1.g eller som et led i et samarbejde med matematik om ligefrem eller omvendt proportionalitet.
Aktiviteten Opdrift kan bruges som led i introduktionen af Newtons love i 2.g eller som forberedelse til et eksperiment om densitet og opdrift.
De tre forskellige aktiviteter med udgangspunkt i Atwoods faldmaskine kan bruges både som introduktion og efterbehandling af eksperimenter eller som stand alone-aktivitet.
Aktiviteterne om de fundamentale kræfter kan placeres som samlende og perspektiverende aktivitet, når både forløb om mekanik, elektriske og magnetiske felter og kvantefysik er gennemført, eller det kan bruges som enkeltstående aktivitet.
Se progressionsbeskrivelsen til erkendelse 8 for at få yderligere inspiration og information.